Het Low Carbon Building Initiative (LCBI) laat u kennis maken met de methodologie voor het eerste pan-Europese koolstofarme label dat de koolstofvoetafdruk van vastgoed meet op basis van een levenscyclusanalyse.

De vastgoedsector is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de CO2-uitstoot. Om de werkelijke koolstofvoetafdruk van een gebouw te berekenen, moet de koolstofuitstoot in elk stadium van de levenscyclus ervan – tijdens de bouw, de exploitatie en aan het eind van de levensduur – worden berekend.

Het Low Carbon Building Initiative (LCBI) dat in 2022 tijdens MIPIM werd gelanceerd, brengt de belangrijkste belanghebbenden in de vastgoedsector bijeen om koolstofarme gebouwen te bevorderen en de CO2-uitstoot van Europees vastgoed met de helft te verminderen (gemeten in een levenscyclusanalyse). Na een jaar van gezamenlijke benchmarking, gegevensanalyse en beoordelingen door deskundigen1, lanceert het LCBI de methodologie voor de eerste versie van het Low Carbon Building Initiative label.

Er bestaan in Europa veel verschillen over hoe de levenscyclusanalyse (LCA) wordt gebruikt om de koolstofemissie van het gebouw te beoordelen, waarbij veel verschillende indicatoren, studieperioden, toepassingsgebieden en referentiegebieden worden gehanteerd. De door het LCBI bevorderde methodologie bouwt voort op belangrijke Europese normen en kaders2 en heeft als doel de meting en de praktijk van de levenscyclusanalyse in heel Europa te harmoniseren met een zuivere koolstofindicator (kg CO2e/m2), in overeenstemming met de lokale regelgeving. Gezien de gehele levenscyclus zal het toekomstige LCBI-label de prestaties van gebouwen beoordelen op drie criteria:

  • de opgenomen koolstof (emissies in verband met bouwelementen) gemeten in kg CO2e/m2 over50 jaar
  • de operationele koolstof (op basis van energiegebruik en -bronnen), gemeten in kg CO2e/m2/jaar
  • opgeslagen biogene koolstof (gebruik van materialen van biologische oorsprong) in het gebouw,gemeten in kg CO2e/m2

Read more…